Hoe moet je planten potten vullen?

Als je planten in potten wilt kweken, moet je eerst leren hoe je de potten moet vullen. Dit is een vereiste stap voordat je kunt beginnen met het kweken van planten, aangezien je anders gewoon geen planten zult hebben om in te kweken! In dit artikel leer je hoe je potten voor planten moet vullen, zodat je snel en gemakkelijk aan de slag kunt met het kweken van gezonde en sterke planten.

Wat heb je nodig?

Als je planten in potten wilt gaan verpotten, heb je een aantal verschillende soorten materialen nodig. Je hebt potgrond nodig om de plant te voeden en te helpen bij het drainageproces. Daarnaast is Perlite of Vermiculiet nodig om ervoor te zorgen dat er voldoende lucht in de pot aanwezig is. Dit is belangrijk omdat de wortels van de plant anders kunnen gaan rotten. Tenslotte heb je water nodig om de grond goed nat te maken en om eventuele restjes Perlite of Vermiculiet weg te spoelen.

Het vullen van de pot

Als je een pot wilt vullen met aarde, is het belangrijk om te weten welke soort aarde je nodig hebt. Er zijn twee types aarde die gebruikt worden voor planten: potgrond en tuinaarde. Potgrond is speciaal gemaakt voor planten in potten en is daarom lichter van structuur. Tuinaarde is zwaarder van structuur en bevat daardom meer voedingsstoffen.

Je kunt een pot vullen met tuinaarde, maar dit is niet aan te raden omdat deze aarde te zwaar is voor planten in potten. Als je toch tuinaarde wilt gebruiken, moet je deze verdunnen met zand of perlite.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de aarde goed drainerend is. Planten in potten hebben namelijk een beperkte hoeveelheid voedingsstoffen tot hun beschikking en kunnen daardoor sneller uitdrogen. Door goede drainage kunnen de wortels van de plant optimaal ademen en is er minder kans op wortelrot.

Als je een pot met aarde vult, is het belangrijk om de aarde niet te verdichten. Verdichte aarde kan namelijk de drainage beperken en dat is funest voor planten in potten. Gebruik daarom liever een spade dan een hark om de aarde in de pot te doen.

De laatste laag aarde die je in de pot doet, moet ongeveer 2,5 cm onder het rand van de pot uitkomen. Dit zorgt ervoor dat er genoeg ruimte overblijft voor regenwater. Als je klaar bent met het vullen van de pot, moet je de aarde lichtjes ophogen en indrukken met je hand of een spatel.

Het planten van de pot

Als je planten in potten wilt gaan verzorgen, is het eerste wat je moet doen het kiezen van de juiste pot. Potten komen in allerlei verschillende vormen, maten en materialen. Denk bij het kiezen van de juiste pot aan de grootte van je plant en of de pot gemakkelijk te dragen is. Potten zijn er ook in verschillende prijsklassen, dus je hoeft niet per se de duurste pot te kopen.

Voorzie je plant altijd van een goede drainage. Planten die in potten staan, worden vaak minder gehydrateerd dan planten in tuinen of borders omdat er minder grond om hen heen is. Daarom moet je ervoor zorgdragen dat er genoeg drainage aanwezig is in de pot door bijvoorbeeld gaatjes in de bodem te maken of een laagje steentjes aan te brengen. Op die manier voorkom je dat je plant gaat rotten door wateroverlast.

Zodra je drainage goed geregeld is, kan je beginnen met het vullen.

Gieten van de pot

Plantenpotten kunnen verschillende materialen bevatten, maar de meeste zijn gemaakt van terracotta of aardewerk. Als je een plant in een pot wilt gieten, moet je ervoor zorgen dat het water door de drainagegaten kan stromen. Voordat je begint met gieten, moet je de pot inspuiten met water om te voorkomen dat alle vocht naar de plant toe wordt getrokken. Giet vervolgens de plant totdat het water uit de drainagegaten komt en laat het dan ongeveer 15 minuten staan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Huis en Tuin

Het perfecte duo: shampoo voor krullen en kokos bodylotion

Krullend haar kan lastig zijn om te verzorgen en te stylen, maar met de juiste producten kun je je krullen er fantastisch uit laten zien en voelen. Eén product dat perfect past bij de verzorging van krullend haar is een shampoo die speciaal is ontworpen voor krullen. Een ander product dat wonderen kan doen voor […]

Read More
Huis en Tuin

Groenten uit jouw eigen moestuin!

Lekker, gezond én duurzaam: je eigen groenten uit je moestuin! Maar waar moet je beginnen? In deze blog lees je alles over hoe je jouw eigen groentetuin aanlegt, onderhoudt en oogst. Wat heb je nodig? Om je eigen groenten te kunnen verbouwen, heb je natuurlijk wel wat spullen nodig. Een goede tuingereedschapskist is hierbij onmisbaar. […]

Read More
Huis en Tuin

Eenvoudige planten voor in de tuin

Of je nu een hele tuin wilt volplanten of gewoon een paar plantjes wilt toevoegen aan je raambank, er zijn altijd simpele planten die je kunt groeien. Het enige wat je hoeft te doen is de juiste plant uitzoeken en er voor zorgen dat deze de juiste verzorging krijgt. In dit artikel leer je welke […]

Read More